Niels Bijl
English

Biografie «

In Niels’ leven staan muzikaliteit en integriteit centraal. Of hij nu Bach speelt op baritonsax, JacobTV op alt, Baldwine op sopraan of originele opdrachtwerken op zijn geliefde tenorsaxofoon, alles draait om het tot leven wekken van muziek. Niels Bijl is een uitzonderlijk veelzijdig saxofonist.

Zijn meest toonaangevende projecten zijn CDs met repertoire voor tenorsaxofoon, het Aurelia Saxofoon Kwartet, de Four Baritones en zijn samenwerking met Ronald Moelker en vele andere musici met bijzondere instrumentcombinaties zoals accordeon, harp en strijkkwartet.

Hoogtepunten uit zijn carrière zijn de solotournee Australië-Nieuw Zeeland in 2010 en tournees met Valeri Gergiev's World Orchestra for Peace. De theaterproductie Ik ben niet bang met René Groothof ontving in 2012 de prestigieuze zilveren krekel. In 2014 deelde hij het podium met gewaardeerd collega en vriend Branford Marsalis, in Paradiso Amsterdam en Niels' woonplaats Enschede.

Als deel van zijn integriteit geeft Niels zijn kennis door aan volgende generaties. Hij heeft talloze malen masterclasses gegeven in vrijwel geheel Europa, alsmede Japan, Nieuw Zeeland, Brazilië, Canada en Amerika.