Niels Bijl
English

Pers ę

ę Terug

Een absoluut Topconcert

Wieringer Courant, 30 Januari 2008

Het meer dan honderdkoppige publiek was voor een flink deel afwachtend gekomen. Een beetje met het gevoel: ‚Äúhoe kan mij een tenorsaxofoon een heel concert boeien?‚ÄĚ Maar vrijwel iedereen vertrok laaiend enthousiast.
Hier werd bewezen hoe goed deze pas in 1842 geboren loot aan de blaasinstrumentenfamilie kan klinken, mits door ware muzikanten bespeeld. Bovendien stak het programma op zichzelf zo goed in elkaar dat het daardoor al interessant werd.
De musici begonnen met enkele melodieuze, haast dromerige stukken van de Franse componist Florent Schmitt (1870-1958) en een door Hans van der Heide bewerkte Romance van de Engelsman Ronald Binge (1910-1979), met een prachtige donkere en mooie toon gespeeld, meesterlijk begeleid. Voorts een sonate van Domenico Scarlatti voor piano solo en een oorspronkelijk voor trombone en piano gecomponeerde Ballade van de Zwitserse lang in Nederland woonachtige Frank Martin (1890-1974).
Hoogtepunt was de ‚ÄúDrie Etudes‚ÄĚ voor saxofoon en piano van Hans van der Heide uit 2007. Tevens wereldpremi√®re. Het woord etude moet hier wel los van studiestuk gezien worden. Zoals die van Chopin voor piano. Deze muziek kan alleen maar gespeeld worden door iemand die geen etudes meer nodig heeft.
Alle mogelijkheden van de tenorsaxofoon werden ge√ętaleerd. En toch ondanks enorme virtuositeit continu boeiend. Dit wordt gewoon standaardrepertoire. Adembenemend mooie muziek en hier superieur voorgedragen.
Er volgden nog enkele werken origineel voor de deze combinatie gecomponeerde stukken: ‚ÄúEvening Song‚ÄĚ van de Rus Dmitri Smirnov (1948) en Grizzly van de hand van Guillermo Lago.
Met bewerkingen van deel 2 uit een sonate van Poulenc (door Hans van der Heide) en van ‚ÄúAdagio und Allegro‚ÄĚ van Robert Schumann (voor hoorn en piano en bewerkt door Niels Bijl) werd het concert besloten.
Naast zijn etudes waren ook de bewerkingen wereldpremières, wat bij de uitvoerenden veel studie vergt en behoorlijk spannend is. Maar als musici zoals deze twee er helemaal voor gaan, met ware hartstocht, dan gebeurt er iets bijzonders. Het was een absoluut topconcert. (Henk Pruijsen)